Oct 30

TermometarU nastavku je data shema termometra sa prikazom temperature pomoću LED dioda. Namjenjen je za kućnu uporabu pa može mjeriti temperaturu od nekih 15 – 25 stupnja celzijevih (inaće je namjenjen za mjerenja od 60 – 78 stupnja fahrenheita no vi si možete lako pretvoriti pa napraviti skalu u stupnjevima celzijusa). Za očitanje temperature koristi precizni senzor temperature LM34DZ koji može mjeriti temperaturu od -50 do 300 stupnja fahrenheita (-45 do 150 stupnjeva celzijevih), no kao što smo rekli, shema ne koristi cijeli taj domet. Povećanjem napona na chip U2 može se povećati i domet ali se gubi na preciznosti.Shema termometra sa LED diodamaDjelovi

C1 – 1uF 25V elektrolitski kondenzator (1 komad)
C2 – 10uF 25V elektrolitski kondenzator (1 komad)15 oma
R1 – 2.2K 1/4W otpornik (1 komad)
R2, R5, R7 – 1K trimer potenciometar (3 komada)
R3 – 1K 1/4W otpornik (1 komad)
R4 – 1.5K 1/4W otpornik  (1 komad)
R6 – 470 oma 1/4W otpornik (1 komad)
R8 – 100 oma ili 15 oma 1/4W Resistor (1 komad) (pogledaj bilješke)
D1 – D10 – LED dioda (10 komada)
U1 – LM34DZ precizni senzor temperature (1 komad)
U2 – LM3914 integrirani krug (1 komad)

Pažnja – U1 (LM34DZ)

Postoje tri oblika ovog integriranog kruga i svaki ima drugačiji raspored nožica. Kako bi vam olakšali, donosimo vam sliku rasporeda nožica na sva tri oblika:
Raspored pinova na LM34
Bilješke

 • U1 i U2 nemojte lemiti već stavite preko postolja za integrirane krugove jer ćete ih trebati izvaditi pri kalibraciji.
 • Što se LED dioda tiće, možete uzeti bilo koju standardnu (ovisno o boji koja vam se sviđa). Obratite pažnju da plave LEDice zahtjevaju nešto viši napon!
 • Ukoliko želite prikaz temperature u obliku grafa, pin 9 na U2 chipu morate spojiti na napajanje i otpornik R8 mora biti  15 oma.
 • Ukoliko želite prikaz samo jedne točkice, pin 9 na U2 chipu pustite “u zraku” i otpornik R8 mora biti 100 oma.

Kalibracija

Uređaj ćete trebati kalibrirati. Za to vam je potreban voltmetar. Prvo uključite uređaj i pustite ga malo da se temperatura stabilizira. Zatim spojite negativan pipak voltmetra na masu a pozitivan na pinove 6 i 7 od chipa U2. Zatim namjestite R7 tako da voltmetar pokazuje što bliže naponu od 3.345V. Nakon toga, pozitivan pipak voltmetra spojite na pin 4 od U2 chipa i namjestite R5 tako da voltmetar pokazuje napon što bliže 2.545V. Nakon toga, isključite uređaj i izvadite chipove U1 i U2 iz ležišta. Izmjerite sa ommetrom vrijednost otpornika R3 i zatim pomoću ommetra namjestite R1 tako da njegova vrijednost bude TOČNO tri puta veća od vrijednosti otpornika R3. Sada možete vratiti chipove u ležišta i uređaj je spreman za korištenje! Ukoliko imate problema, obratite se na našem forumu!

4 komentar to “Termometar sa LED diodama”

 1. Milos Says:

  Trebam malu pomoc oko termometra!
  Napravio sam ga, sve je identicno, sem sto je senzor temperature lm35dz, mislim.
  Nemam ga trenutno ovde ali mislim da je taj. Sve sam odradio kao sto je opisano i kada ga ukljucim ledice sve svetle, stalno, bez obzira na temperaturu! Stavljao sam ga i u zamrzivac, nista! Kada izvadim senzor, sve ledice se pogase. Sta nije uredu? Stvarno mi treba pomoc, ovo mi je maturski rad, puno sam truda ulozio i ne znam sta da radim vise. Molim vas, pomozite!

 2. Randy Says:

  Pozdrav!

  Nevjerujem da bi problem bio u drugom modelu senzora, mada može biti i to. Za početak PAŽLJIVO prekontroliraj cijeli uradak, po mogućnosti i ommetrom. Uvijek se prikrade koja greška kod spajanja ili možda su ti se spojila dva kontakta (najčešće kod nožica od chipa). Tek kad budeš siguran da nema ni jedne greške i da je sve kako treba, ideš dalje.

  Sa kolikim si ga naponom napajao? Jesi li ga probao kalibrirati?

  Jesi li umetnuo chip kako treba u postolje?

 3. semy Says:

  jel treba programirati chip ili dođe programiran kupljen.

 4. Randy Says:

  Pozdrav!

  LM3914 nije programibilni chip. Taj isti chip se koristi i za vumetre; namjenjen je da analogno kontrolira LED-ice. Napravi po shemi, kalibriraj i trebalo bi radit 😉

  Sretno!

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika