Jan 27

Phillips televizor sa 3D slikomVjerojatno ste svi barem jedamput bili u kinu pogledati trodimenzionalni film (3D). Zamislite da možete gledati 3D filmove kod kuće. A što je s igrama? U novoj 2010. godini nas očekuje novo iznenađenje; 3D televizori. U nastavku ovog članka ćete pronaći više o 3D televizorima, kako će funkcionirati i što je sve najavljeno.

 

Sony je najavio prvi 3D televizor koji će reproducirati 3D video u Full HD rezoluciji s odgovarajućeg Blu Ray playera ili PlayStation 3 konzole, za koju će izaći i prve 3D igrice.

Također, Sony je najavio i njihove nove kamere s podrškom za trodimenzionalnu sliku s kojima će snimati nadolazeće svjetsko prvenstvo u nogometu pa će neki televizijski kanali (vjerojatno i Eurosport) imati pravi 3D Full HD prijenos najatraktivnijeg sportskog događaja godine.

Tajna nije u Full HD rezoluciji već u naočalama. Umjesto pasivnih kartonskih naočala gdje je jedan okular popunjen prozirnim filtrom jedne, a drugi okular filtrom druge boje i koje ne pružaju uvijek gledatelju punu iluziju trodimenzionalne slike i iskustva, za gledanje na 3D televizorima će se koristiti aktivne naočale. One imaju polarizirane filtre s tekućim kristalima koji se primjenom električnog naboja mogu zatamniti da ne budu prozirni. Stoga će televizor putem infracrvenog odašiljača alternirati tamnjenje filtra, sinkronizirajući ih s osvježavanjem slike na ekran.

Međutim, najbolje bi bilo kad nam za gledanje 3D televizije nebi trebale naočale ni ikakva druga optička pomagala. Sony je najavio da već razvija tehnologije koje će omogućiti proizvodnju takvih 3D ekrana. No to ćemo ipak doživjeti iza 2010. godine.

Smatra se da će 3D televizori biti 200 – 300 $ skuplji od običnih flat ekrana.

3D televizija

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika