Oct 17

Ovdje ćete pronaći shemu veoma jednostavnog a odličnog pojačala koji koristi integrirani krug TDA 1554! Pojačalo može isporučiti do 22W po kanalu na 4-omskom zvučniku, stereo je i daje dobru kvalitetu, a sastoji se od nekoliko komponenti i izgradnja nije skupa. Osobno sam radio ovo pojačalo i bio sam i više nego zadovoljan! Sve djelove sam našao u starim stvarima, a TDA sam izvadio iz jednog autoradia. U nastavku ćete pronaći shemu!

Shema pojačala snage 2 x 22W - TDA 1554

Djelovi:

R1 – 39K  |1/4W otpornik (1 komad)
C1,C2 – 10uF | 25V Elektrolitski kondenzator (2 komada)
C3 – 100uF | 25V Elektrolitski kondenzator (1 komad)
C4 – 47uF | 25V Elektrolitski kondenzator (1 komad)
C5 – 0.1uF | 25V Keramički kondenzator (1 komad)
C6 – 2200uF | 25V Elektrolitski kondenzator (1 komad)
U1 – TDA1554 integrirani krug (1 komad)

Bilješke

 • Integrirani krug treba biti na obavezno na hladnjaku! Ne treba neki preveliki jer je manja snaga pa se ne grije previše. Oko 28W topline.
 • Kondenzator C6 ima ulogu da “pegla” izvor napajanja! Ako ga imate u napajanju, nije obavezatan ali preporuča se da jedan bude na ploči pojačala.
 • Pojačalo najbolje radi sa 4-omskim zvučnicima, ali može pogonit i 8-omske zvučnike.
 • Pojačalo se napaja sa 12V ali može ići do 18V što mu omogućuje da isporuči veću snagu. Pri 12V, sa maksimalnom glasnoćom vuće do 6A.

4 komentar to “Stereo pojačalo 2 x 22W – TDA 1554”

 1. Elektro Says:

  Imam jedno pitanje. Tu piše da treba TDA1554, a ja imam TDA2004, i sad, jel bi mogao ja stavit taj umjesto toga TDA1554?? Treba mi odgovor hitno!!

 2. Randy Says:

  Pozdrav! Nemožeš to napraviti jer je riječ o sasvim drugim integriranim krugovima. TDA 2004 je mnogo slabiji usput. Googlaj “TDA 2004” i dobit ćeš njegov datasheet gdje ćeš pronaći i shemu 🙂

  A budem i ja postavio shemu na ovaj sajt…

  Pozdrav!

 3. ich Says:

  Čime si ti napajao pojačalo, s obzirom da vuče znatnu struju?

 4. Randy Says:

  Nemoj ostat iznenađen, napajao sam ga sa običnim AC/DC adapterom na 12V, 500 mA… I radio je bez frke, ali vjerojatno nikad na punoj snazi jer nisam imao ni pretpojačalo ni ništa… Ali meni je svirao odlično…

  Doduše, nije mi to bio neki ozbiljan projekt nego sam ga ovako sastavio, kao prvo pojačalo i koristio bez kutije, bez ičega za slušanje muzike…

  To je bilo davno i bio sam napravio jedan free site i tamo stavio slike:
  http://www.freewebs.com/eltex/myproducts.htm

  PS: nemoj se smijati na site ili pravopis… Bio sam klinac xD

  To pojačalo nije više čitavo… Zbog preteškog hladnjaka, pločica se savijala i pinovi od chipa su se pokršili…

  Pozdrav,
  Randy

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika