Feb 21

Predstavljen Sony PlayStation 4Gotovo osam godina nakon što smo prvi puta ugledali PlayStation 3, Sony je jučer u New Yorku službeno najavioPlayStation 4. Sva su se nagađanja i glasine tako obistinile. Sony jučer nije prikazao izgled same konzole jer se na njoj još uvijek radi, ali vam donosimo slike s predstavljanja te sliku novog kontrolera. Također u nastavku ćete pronaći više informacija o samoj konzoli te video isječke gameplaya.

Uloga glavnog arhitekta pripala je Mike Cerny-u koji je poznat po svom radu na igrama poput Crash Bandicoota, Spyro the Dragona, Ratchet and Clanka i mnogih drugih. Novi PlayStation ima x86 procesor, što će olakšati izradu višeplatformskih igara, iznimno razvije grafički procesor te 8 GB RAM memorije. U trenutku gašenja konzole stanje će ostati zapamćeno u RAM memoriji što će omogućiti vrlo brzo podizanje sustava. U ugrađenom disku nisu dali informacije pa je tako njegov kapacitet ostao nepoznanica.

Kontroler jednostavnog imena DualShock 4 je ovaj puta redizajniran, no i dalje je sličan prethodniku. Sadrži move senzore što eliminira potrebu za dodatnim hardverom za praćenje pokreta igrača. Na vrhu ima touchpad traku za indentifikaciju igrača te opciju “podijeli” koja omogućuje igračima snimanje igre i djeljenje unutar Sonyeve mreže bez da su prešli igru do kraja.

Kontroler novog Playstationa 4 - DualShock 4

Osim kontrolerom, novom konzolom bit će moguće upravljati i PlayStation Vitom, a igra će moći biti prikazana i na Vitinom displayu te će poslužiti i kao zamjenski ekran. To je vrlo korisna opcija ako vam recimo TV trenutno nije dostupan ili se želite šetati kućom dok igrate. PS4 će tako biti i integriran na pametne telefone i tablete pomoću aplikacija što će vam omogućiti traženje igrica i druženje s ostalim igračima na Sony Playstation Networku (PSN).

Sony je veliku pažnju pridao interakciji i komunikaciji među korisnicima diljem svijeta te će tako nova konzola biti povezana sa mnoštvom društevnih mreža a tu su i ugrađene funkcije za snimanje i kompresiju/dekompresiju što će korisnicima omogućiti jednostavno djeljenje na YouTube ili Ustream.

Ono što je zanimljivo je integriran Gaikai servis pa ćete tako uz standardne fizičke primjerke igara i digitalnu trgovinu PSN moći i “streamati” igre. Tako ćete svaku igru moći isprobati na određeno vrijeme prije kupnje u bilo kojem trenutku bez potrebe za skidanjem bilo kakvih datoteka i bez čekanja. Jednom kad se odlučite na kupnju, igru ćete moći zaigrati i prije potpunog skidanja na disk u konzoli, već nakon skinutih prvih nekoliko megabajta što ponovno znači bez čekanja.

Ono što je možda nedostatak je to što se na novoj konzoli neće moći igrati igrice sa starijih konzola, zato sačuvajte svoj PSone, PS2 ili PS3 ukoliko posjedujete nešto od toga. No navodno će im biti moguće pristupiti putem streama. Predstavljene su i brojne nove igrice a zanimljivo je i partnerstvo s tvorcem igara Blizzardom.

Cijena ove mrcine kao ni točan datum izlaska još uvijek nisu poznati. U nastavku vam donosimo video isječke gameplaya nekih igrica.

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika