Mar 18

Ovdje možete pročitati nešto o još poprilično novom kliznom mobitelu poznatog proizvođača Sony Ericssona i poprilično dobrom modelu. Njegove glavne karakteristike su: kamera od 3,2 megapixela, 64 MB unutarnje memorije + utor za Memory Stick M2, 2 zvučnika, Walkman player sa Max Bass funkcijom, kontrola pomicanjem uređaja (tzv. Shake Control), Sense Me, FM radio sa RDS-om te brojač koraka.

Sony Ericsson W595

Osobno koristim ovaj mobilni telefon i mogu reći da sam zadovoljan! Što se designa tiće, Sony Ericsson je, za mene, napravio pun pogodak na ovom modelu. W595 je elegantan, tanak klizni mobitel na čijoj se površini nalazi relativno veliki LCD (to relativno je zato što gledajući na današnje Smartphone mobitele, tipa iPhone, ovaj ekran i nije velik), glavne tipke te navigacijska tipka. Otvaranjem (dizanjem klizača) otkrivaju se tipke za pisanje brojeva i teksta koje na prvi pogled izgledaju male i nepraktične, no mogu reći da kad se naviknete na njih, uopće nisu nepraktične. Sa desne strane se nalaze tipke za glasnoću, a ujedno služe i za zoom kod kamere, status i kretanje kroz folder,e te tipka za pozivanje playera, koja ujedno služi i kod kamere za fotografiranje ili pokretanje snimanja. Sa lijeve strane se nalazi logo te priključak za punjač, USB, slušalice i drugu dodatnu opremu. Na stražnjoj strani se krije kamera od 3.2 Mpx, poklopac za bateriju i jedan od zvučnika (zadužen za više tonove) koji ima izlaz i na vrhu uređaja. Drugi zvučnik se nalazi ispod uređaja i služi prvenstveno za srednje tonove (da ne kažem duboke).

Kamera je i više nego dovoljna za ovaj tip mobitela – Walkman (glazbeni mobitel). Već sam naveo da je kamera razlučivosti od 3.2 Mpx i njome možete raditi poprilično kvalitetne slike velike rezolucije koje će se na svim standardnim TV i PC ekranima lijepo vidjeti a možete ju i razviti. Nažalost, W595 ne posjeduje nikakvu bljeskalicu ni noćno svijetlo tako da dobre slike možete slikati jedino danju. Osim fotografija, tu je i snimač koji snima u MP4 formatu. Naravno, od mobitela nemožete očekivati puno što se snimanja tiče, no možete snimati razne video klipove radi sebe (zabava, uspomene itd.). I sam software kod kamere je dobro razvijen; imate razne efekte poput uklanjanja pojave crnih očiju, biranja razlučivosti i osvjetljenja, biranje osvjetljenja pozadine (sunce, žarulja, neonka…), postavljanje timera, nočni način, prerada slika i videa sa Video DJ programom, dodavanje okvira, zabavnih slika, teksta te izrade slideshowa. Uz pomoć Shake funkcije, možete okretanjem uređaja okretati i gledanje slike na ekranu (pejzažno, portretno), a imate i mogućnost gledanja slika kao slideshowa uz odabir nekoliko pozadinkih pjesama: Tužno, Sretno, Energično i Romantično.

Ipak je ovo mobitel pa moramo nešto reći o njegovoj osnovnoj namjeni. Obavljenje poziva neće biti problem niti u bućnim prostorijama jer W595 omogućava čist i jasan zvuk na slušalici velike glasnoće (uz regulaciju). Tu je i speakerphone, multifunkcionalni imenik (više podataka o korisnicima, razni brojevi po korisniku; fiksni, mobitel, na poslu itd.). Što se ostalih načina komunikacije tiće, tu je nezamijenjivi SMS (sa raznim funkcijama poput umetanja simbola i smajlića, biranje jezika, T9 riječnik itd.), MMS (slanje slika, video klipova, glazbe i drugog multimedijalnog sadržaja te razne druge opcije poput E-Maila, Chat-a itd.

Što se glazbe tiče, to je sigurno područje ovog mobitela, budući da je Walkman. Usuđujem se reći da ima bolji player nego neki MP3/MP4 playeri: ima podešavanje equilaizera, načina izvođenja, teme playera, slika albuma, svi podatci (vrijeme, naslov, autor, album), izrada playlista, razvrstavanje pjesma po autoru, naslovu, albumu, žanru itd. Tu je i Sense Me opcija kojom možete svakoj pjesmi dati koje raspoloženje izaziva i tako prilagoditi playlistu svojem raspoloženju. Player također mjenja orjentaciju zakretanjem uređaja (ukoliko je ta opcija uključena). Ugrađena dva zvučnika sasvim dobro rade svoj posao; nemožemo za mobitel reći da je glazba nešto snažna i kvalitetna, no ima basa više nego kod većine mobitela, glasnoća je poprilično dobra i kvaliteta je zadovoljavajuća. Osim zvučnika tu su i slušalice, naravno. S uređajem dobivate kabel sa izlazima za dva para slušalica (dva izlaza) te slušalice poprilično dobre kvalitete, glasnoće i basa. Naravno, izlaze možete spojiti na bilo koje druge standardne slušalice, ili pojačalo, PC zvučnike, miksete, prijenosne zvučnike (preporučujem Genius SP-i200) itd.Neću izostaviti ni to da W595 čita gotovo sve audio formate; MP3, WMA, AAC, WAW, AMR… Naravno, kao i njegovi Walkman preci, i W595 ima Track ID opciju za prepoznavanje pjesma sa radia ili preko mikrofona sa nekog vanjskog izvora. Dovoljno je pustiti nekoliko sekundi da se uzme uzorak i pošalje na internet. Ubrzo dobijete povratne informacije sa naslovom pjesme, autorom i albumom. W595 ima i FM radio sa RDS-om, memoriranjem stanica i drugim opcijama.

Osim slušanja glazbe, možete gledati video isječke, uz dobro razvijen video player te bogatu podršku formata (MP4, AVI, 3GP…), pregledavati slike, uz mogućnost uređivanja slika te igrati i igrice. Zahvaljujući Symbian OS sustavu možete igrati sve vrste igrica za mobitele (3D igre, Java igre…). Tu je i podrška za neke dokumente. Ovaj mobitel, zahvaljujući Shake opciji, ima i simpatičan i koristan dodatak; brojač koraka. Naime, uključite program, postavite mobitel u džep i on vam broji korake. Ima i dnevni prosjek po tjednima, preporučenu dnevno količinu i grafove po danima. Za jedan mobitel mogu reći da je iznimno precizan. Tu je i, naravno, podrška za mnoge druge korisne, zanimljive i zabavne programe poput programa na kojem tipkama možete svirati klavir, pomicanjem uređaja (Shake) možete svirati bubnjeve, radit beatove, akorde za gitaru, štimat svoju pravu gitaru, Metronome i još mnogo toga. Tu su i program za gledanje videa na You Tube servisu te Google Maps program kojim možete gledati satelistke snime i kartu cijelog svijeta te vašu trenutnu poziciju, a uz odgovarajući GPS pribor, možete W595 koristiti i kao GPS uređaj.

Što se memorije tiće, W595 ima oko 64 MB unutarnje memorije, a ispod poklopca baterije se krije utor za Memory Stick M2 kartice do čak 8GB! Podatke možete prenositi ugrađenim Bluetooth-om ili USB-om (sinkronizacija sa kompjuterom, prijenos podataka, korištenje mobitela kao modema itd.). Nažalost, W595 nema Infracrveni port no, iskreno, danas se to gotovo i ne koristi. Niti jedan novi mobitel nema više IR port.

Zahvaljujući Symbian OS sustavu, možete surfati internetom bilo gdje! Sa W595 možete posječivati sve web stranice, ne samo prilagođene mobilnim uređajima. Kako će se prikazati, ovisi, no mnogo poznatih stranica i gotovo svi forumi su prilagođeni prikazivanju i na mobitelima. Možete i biti na MSN-u, Facebooku i drugim poznatim servisima. Tu su naravno i cookies, favorites, RSS feed-ovi, spremanje stranica i druge funckije, a ukoliko vam je internet skup, možete isključiti priakzivanje slika i drugih multimedijalnih sadržaja što će spriječiti “gutanje” vašeg prometa!

Začudo, nemam mnogo primjedbi na ovaj uređaj! Naravno, nećemo govoriti o nedostatku nekih funkcija jer bi to sad bilo uspoređivanje sa uređajima više klase. Za svoju kategoriju, ovo je jedan prilično dobar mobitel, sa mnogo mogućnosti i elegantnim designom. Uoćio sam česta blokiranja playera pri slušanju, no ne mogu reći da je tvornička greška, budući da mi je više puta pao na pod sa svakakvih visina. Što se tiće izdržljivosti, nije baš d ga možete bacati, no nije niti preosjetljiv. Naravno, klizni je i pri jačim padovima će se rasklimati, izderati, no neće se razletiti u dijelove. Isto morate paziti na poklopac na bateriju. Jako je tanak i drži se sitnim tankim nožicama. Lijepo izgleda, no nije baš praktično i čvrsto, tako da bi to mogla biti jedna od mogućih mana. Sve u svemu, zadovoljan sam i nadam se da će mi dugo trajati ovaj uređaj.

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika