Oct 26

Slika akumulatoraU nastavku ćete pronaći shemu jednostavnog i učinkovitog punjača za gotovo sve lead acid akumulatore (baterije za automobile, motore i ostalo). Punjač isporučuje punu struju sve dok struja koju isporučuje baterija ne padne na 150 mA. Tada punjač smanjuje napon da bi dovršio posao, a kad se baterija napuni, sklop se isključuje i pali LED diodu koja označava da je baterija puna. Sklop se napaja sa 18 V.

Shema jednostavnog punjača za akumulatore

Dijelovi

R1 – 500 oma, 1/4 W otpornik (1 komad)
R2 – 3 oma, 1/4 W otpornik (1 komad)
R3 – 1 kilo oma, 1/4 W otpornik (1 komad)
R4 – 15 oma, 1/4 W otpornik (1 komad)
R5 – 230 oma, 1/4 W otpornik (1 komad)
R6 – 15 kilo oma 1/4 W otpornik (1 komad)
R7 – 0.2 oma 10 W otpornik (1 komad)
C1 – 0.1uF 25V keramički kondenzator (1 komad)
C2 – 1uF 25V elektrolitski kondenzator (1 komad)
C3 – 1000 pF 25V keramički kondenzator (1 komad)
D1 – 1N457 dioda (1 komad)
Q1 – 2N2905 PNP Tranzistor (1 komad)
U1 – LM350 regulator (1 komad)
U2 – LM301A operaciono pojačalo (1 komad)
S1 – običan gumb (tipkalo) (1 komad)

Bilješke

 • Ovo nije kompletna shema! Kao što vidite, potrebno je napajanje od 18 V koje možete napraviti s jednim transformatorom, graetzovim spojem (ispravljačem) i kondenzatorima za “peglanje” napona.
 • U1 (LM350) će se grijati pa je potreban hladnjak!
 • Nakon što ste spojili bateriju na punjač i punjač u struju, pritisnite S1 (iliti Start gumb) koji će pokrenuti punjenje.

Evo u nastavku i jednostavne sheme za napajanje ovog sklopa:

Shema napajanja sklopa za punjenje baterija

Imate problema, pitanja ili savjeta o ovoj shemi? Možete diskutirati na našem forumu!

13 komentar to “Punjač akumulatora”

 1. sake1601 Says:

  el se s tim punjačem miže punit akumulator od 100Ah?

 2. Randy Says:

  Vjerojatno da… Ne želim govoriti 100% sigurno jer osobno nisam isprobao, ali on ima ograničenu struju kojom puni (da ne pregori napajanje) a što više Ah akumulator ima, duže će se puniti…

 3. miki82 Says:

  ja sam laik .pa me zanima za to sve treba da ima stampana ploca ili kako to da se poveze??

 4. miki82 Says:

  ovaj punjac nema sanse da moze da puni akumulatore za automobile. posto regulator LM350 moze da bude maksimalno 5 A, sto nije ni priblizno dovoljno.ako p[ostavljate nesto neka to bude bar istinito opisano

 5. Randy Says:

  Može štampana ploča a može i obična bušena ploča. Naravno, uvijek postoji način da se sve u zraku spaja što ne preporučujem zbog neurednosti.

  Dosad, iskreno, nisam ni gledao datasheet za dotični LM ali zašto 5A nebi punilo akumulator? Pa nisu svi punjači mrcine. Imam ja doma jedan prastari punjač za akumulatore vjerojatno još iz doba ex-yu i po veličini transformatora mislim da nema više od 3-5 A a od kad ga imamo je napunio stotine akumulatora… Što je slabija struja, akumulator će se sporije napuniti. S tim mojim treba nekoliko dana da se napuni akumulator od auta. Mi pustimo najčešće dan, dva i onda ga stavimo u auto, upalimo i napravimo poveći krug s autom.

  Sve sheme pronalazim po internetu i ne mogu garantirati da su sve ispravne al po meni je 5A dovoljno da puni. Ako ćemo točno, LM350 je oko 3A inače, a 5A mu je vjerojatno neka krajnja vrijednost.

 6. ryde Says:

  koje min-max snage mora biti trafo?
  pozdrav

 7. ryde Says:

  koje snage mora biti trafo?

  LP

 8. Randy Says:

  Kao što smo gore naveli, LM350 može najviše 3-5 A provoditi al pretpostavljam da ovaj punjač puni strujom od negdje 1-2 A ili još manje. Znači trafo od nekih 5 A bi po toj teoriji trebao da odradi posao bez problema. 12V x 5A = 60 W. Znaći trebao bi ti trafo od nekih 50-ak W. Najbolje bi bilo da shemu složiš i spojiš na neki trafo i onda postaviš ampermetar između akumulatora i sklopa i vidiš kojom strujom puni.

  Ja imam jedan mali akumulator 12V 4.5 Ah kojeg koristimo za napajat autoradio kad idemo na kupanje, jer uvijek nosimo muziku sa sobom. Ja ga punim sa običnim napajanjem 12V (trafo je nekih 40-50 W) i tu je otpornik koji ograniči struju (jer inaće bi akumulator vjerojatno povukao maksimalnu struju i pregrijalo bi se sve). Samo otpornik je prevelikog otpora pa puni strujom od samo 250 mA dok akumulator može do 1.11 A (to mu je MAX da se ne pregrije) pa moram nabavit manji otpornik.

  Al planiram odraditi ovu shemu za to.

 9. ryde Says:

  alo gore je ulaz 18V dakle 90W trafo ili?

 10. ryde Says:

  da li mogu koristili adapter od laptopa 19V=4,8A ? LP

 11. ryde Says:

  da li se može iskoristit adapter od laptopa 19V= 4,7A pa onda bez greca

 12. rade556 Says:

  pozdrav!
  da li mogu iskoristiti napajanje od laptopa 18V 4A =
  lp

 13. Randy Says:

  @ryde i @rade556: ti punjači bi trebali odraditi posao 🙂

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika