Nov 24

U nastavku je dana jednostavna i jeftina shema (low-cost) pretvarača sa 12V istosmjerne na 220V izmjenične, snage do 500W. Ovaj uređaj je veoma koristan i omogućava vam da npr. pomoću akumulatora napajate standardne uređaje na 220V. Možete si preko njega sa akumulatorima napraviti napajanje za mjesta gdje nemate struje.

Shema pretvarača sa 12V na 220V snage do 500W

Koristi se 4047 integrirani krug koji generira val od 50Hz i pojačava struju i napon koristeći transformator. Tu su i tranzistori 2N3055 (4 komada).

Izračun snage transformatora

Formula koju ćete koristiti je P=U*I (snaga je jednaka umnošku napona i struje). Snaga na sekundaru mora biti jednaka snagi na primaru. Ako želite dobiti snagu npr. od 220W, to je 1A pri 220V (220*1). Teoretski, ta ista snaga treba i na sekundaru gdje je 12V pa će tamo biti struja od 18.3A (18.3*12=220W). Računajte s time da neće stalno teći ta struja. Ovisno koliku snagu vaše trošilo vuće.

Imate problema ili trebate savjet? Potražite pomoć na našem forumu!

9 komentar to “Pretvarač 12V DC u 220V AC snage do 500W”

 1. ZAREC Says:

  moze li se dobiti montazna sema i sema plocice

 2. Randy Says:

  Probat ću nešto pronaći na internetu pa ti javim… Bilo bi dobro kad bi temu postavio i na forumu pa bi možda i neko drugi ti pronašao…

 3. Jasmin Says:

  e stari moj, nasao sam si maturalni rad 😀 to napravim s pol snage..jedino molim da mi kazes kolko bi negde to kostalo??

 4. Randy Says:

  Svi djelovi na shemi su poprilično jeftini… Oni tranzistori su oko 6 kn po komadu, a čipovi koji se koriste su 2-3 kn (po komadu) i ostali djelovi. Najveći problem je transformator i upravo je on taj koji te limitira u snagi.

  Znaći sklop (chipovi i tranzistori) može izdržat do 500W najviše, dok ti za tu snagu treba i transformator sa 220V na 12V od 500W, a transformator za tu snagu je poprilično glomazan i veoma skup za kupiti.

  Ukoliko kod kuće pronađeš neki transformator sa 220V na 12V, možeš ga iskoristiti al o njegovoj snazi će ti ovisiti kolika je snaga cijelog sklopa. I naravno moraš paziti kad priključuješ trošilo da ne pretjeraš sa snagom trošila jer u protivnom može pregoriti transformator (ukoliko snaga pređe njegovu krajnju) ili nešto ostalo iz sklopa (ukoliko snaga pređe 500W).

  Kako u biti sklop funkcionira? Transformator koji može sniziti napon sa 220V na 12V, može napraviti i obratno; 12V povećati na 220V ali napon mora biti izmjenični. Budući da akumulatori i baterije daju istosmjeran napon, on se nemože povećati na 220V pa je potreban oscilator koji će taj istosmjerni pretvoriti u izmjenični napon na 50 Hz…

  Nadam se da sam ti neke stvari pojasnio 🙂 Drago mi je što ti je moj portal pomogao oko izbora maturalnog rada 😛

 5. Jasmin Says:

  o pomogao pomogao hvala ti puno! 😀 imam vec djelove neke, tranzistore i IC-eve, to sam platio nekih 30-40 kuna, dobro zavisi o trgovini, a trafo sam nasao od starog ispravljaca, imam ih dva, pa mi ni ne treba, znam da je to dedek ručno namatal hehe, i mislim da su jaki dosta kad možeš palit auto na nega :D, a to u slucaju prevelike snage cu samo lagano zabacit nekakvi osigurač za svaki slučaj, nek se nađe…
  hvala puno! :))

 6. tomislav Says:

  too..nasel sam si i ja maturalni rad….mene samo zanima dal mogu upotrijebiti trafo iz napajanja s racunala :D?
  imam jedno napajanje viska pa da iskoristim trafo…i ako moze objasniti kak u taj pretvarac uklopiti sklop ILI
  to bi npr dobro doslo kod pumpe za centralno grijanje, kad nestane struje da se upali pretvarac i vuce “struju” sa akumulatora, a kad dode “struja” da se gasi…

 7. tomislav Says:

  e too..imam i ja maturalni rad sad 😀
  a ovaj, bi mogao posluziti trafo iz napajanja za racunalo?

 8. tomislav Says:

  imas mozda mail da te ptam neke stvari o tom pretvaracu?
  neda mi e tu pisat jer imam podosta pitanja 😀
  ako mozes odg

 9. Randy Says:

  @Jasmin

  Eto, drago mi je 🙂 Želim ti puno uspjeha u gradnji 🙂 Možeš nam se i javiti, najbolje bi bilo da se registriraš na forum i otvoriš temu pa da nam postaš slikice i stanje kako ide, pitaš ako znapneš i slićno. Ukoliko želiš, kasnije tvoj projekt mogu objaviti i na portalu.

  @Tomislav

  Ako misliš na napajanje iz kompjutera, ono nema transformator već je riječ o switching (ATX) napajanju. Gotovo sam 90% siguran da takvo napajanje nemože poslužiti, jer tebi treba klasični transformator.

  Moj mail imaš pod karticom Kontakt 🙂

  Pozdrav!

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika