Apr 29

Nedavno je predstavljen mikroholografski optički disk kapaciteta 500 GB, prenosi vecernji.hr, koji može zamijeniti 100 DVD medija, a iste su veličine! Ovaj optički disk je predstavila tvrtka General Electric. Osnovna namjena mu je arhiviranje podataka u velikim tvrtkama s takvim potrebama (backupovi), budući da oni imaju velike količine podataka, a držanje na medijima je najsigurnije, budući da do njih nemogu doprijeti hakeri dok su spremljeni na sigurnim mjestima. Također mogu poslužiti backupovima poznatih i velikih web stranica sa puno podataka, a uskoro se nadaju i osobnoj upotrebi!Ovaj je medij svojim kapacitetom prešao 10-20 puta i još uvijek novi Blu Ray koji se koristi za pohranu filmova i igra visoke rezolucije, čiji je kapacitet od 25 GB pa do 50 GB (dvoslojni)!

U čemu je tajna tako velikog kapaciteta ovog medija? Tajna je u tome što mikroholografski diskovi pohranjuju informacije u tri dimenzije. Za razliku od dosadašnjih diskova, koji su informacije pohranjivali u obliku udubina na površini diska, mikroholografski diskovi pokazuju podatke tako da se oni reflektiraju što dovodi do većeg kapaciteta!

Naravno, ova tehnologija se još razvija, tj. tek je u začetcima no u General Electric vjeruju da će se brzo popularizirati jer će razviti uređaje koji će osim ovih diskova ćitati i sadržaj CD, DVD i Blu Ray diskova!

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika