Mar 24

Polaritet zvučnikaImate zvučnik na kojem nepiše polaritet (točnije, gdje je plus a gdje minus) ili vam je stražnja strana zvučnika nedostupna (npr. ako je zvučnik u kutiji) a neznate koja od žica predstavlja plus a koja minus? Nema problema. U nastavku ću vam objasniti kako jednostavno izmjeriti polaritet zvučnika pomoću obične baterije!

Sve što vam treba je obična AA ili AAA baterija napona 1.5V. Nemojte koristiti baterije većih napona jer u suprotnom možete oštetiti zvučnik. Spojite jednu žicu na jedan pol baterije a s drugom dodirujte drugi pol baterije. Promatrajte kretanje membrane zvučnika. Ukoliko membrana ide “prema van”, polaritet baterije odgovara polaritetu zvučnika:

  • žica koja je spojena na + baterije je ujedno i + zvučnika
  • žica koja je spojena na – pol baterije je ujedno i – zvučnika

Ukoliko membrana ide “prema unutra”, polaritet zvučnika je obrnut polaritetu baterije, ili:

  • žica koja je spojena na + pol baterije je – zvučnika
  • žica koja je spojena na – pol baterije je + zvučnika

Zaključak: ukoliko je + pol baterije spojen na + zvučnika i – pol baterije spojen  na –  zvučnika, membrana se “kreće prema van”. Pogledajte sliku:

Mjerenje polariteta zvučnika preko baterije

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika