Mar 25

Logitech Z 5500 5.1 set PC zvučnikaOdlučio sam da ponešto kažem o ovom fantastičnom Logitechovom 5.1 sustavu koji je vjerojatno najbolji takav set za PC toga ranga. Već su pokupili brojne nagrade, a osim zvukom i snagom, ističu se i svojim izgledom. Neki će reći da nisu najbolji i najjači. Mnogi su ga uspoređivali sa Logitech Z-Cinema no varaju se. Tu su i Creative Labs GigaWorks S750 koji slove kao snažniji, no što se tiće izgleda, Logitech tu odnosi pobjedu, a i sama jačina Creativaca je upitna. Tko ima “dublji džep” i voli dobar zvuk, bilo za muziku, igre ili filmove, ovi će ga zvučnici u svakom pogledu oduševiti. U nastavku pročitajte Specifikacije.

Specifikacije
Ukupna snaga: 505W RMS (1010W PEAK snaga)
Subwoofer: 10” zvučnik (membrana 25 cm) 188W RMS (8 Ω, @ 100Hz, @ 10% THD)
Prednji i stražnji sateliti: 4x 62W RMS (8 Ω, @ 1kHz, @ 10% THD)
Centralni: 69W RMS (8 Ω, @ 1kHz, @ 10% THD)
Frekvencijski odaziv: 33 Hz — 20 kHz
Ulazna impendacija: 8,000 Ω

Pakiranje
Što drugo reći, no da je kutija teška 30-40 kg. Nije za nositi na duge relacije. Mnoge će iznenaditi da kutija nije baš toliko velika, no duga je i široka, od debelog višeslojnog kartona i dobro drži te težine. Jedino sam prema dnu malo skeptičan, s obzirom da je napravljeno na rasklapanje (kao gornji dio) a pričvrčeno je selotejpom.

Subwoofer
Subwoofer je težak i velik. Iznenadili biste se, jer na slicu uzgleda puno manje nego uživo. Unutar robusne kutije krije se 10-inčni driver s membranom od 25 cm koji razvija snagu od 188 W RMS snage. Jednostavno je bas nevjerojatan. Trese sve živo (morati ćete pripaziti na svoje prozore). Čist, dubok i snažan bas možete očekivati kod muzike, filmova i igara. Jednostavno, nema stvari za koje ovaj subwoofer nebi bio dovoljno snažan. Posebno će se oduševiti obožavatelji Hip-Hop i Techno muzike. Na stražnjoj strani subwoofera se nalaze svi konektori (izlazi za satelite, napajanje, te priključci za control center) te pasivni, veliki hladnjak koji neće dopustiti da se pojačalo pregrije niti da nekoliko sati radi na maksimumu. Ukoliko ipak doće do pregrijavanja, tu je zaštita koja isključuje cijeli sustav kako bi sačuvao pojačalo. Sam zvučnik se nalazi na prednjoj strani i zaštićen je metalnom crnom mrežicom, koju možete skinuti ali ne preporučam jer je zvučnik, osim što je zašarafljen, i zalijepljen, a i samim skidanjem možete oštetiti plastiku oko mrežice a i samu membranu. I meni, osobno, je lijepše bez mrežice, ali tu opet postoji opasnost da vam je netko nogom ili rukom ošteti. Sa strane se nalazi veliki bass-reflex otvor koji, logički, ispuhuje i uzima zrak dok subwoofer radi.

Logitech Z5500 Subwoofer

Sateliti
Logitech Z5500 SatelitU paketu ćete dobiti 5 satelitskih zvučnika (budući da je ovo 5.1 sustav); 2 prednja (lijevi i desni), 2 zadnja (lijevi i desni) te centralni. Prednji i stražnji sateliti su svi jednaki i imaju snagu od 62 W (svaki), impedancije 8 Ω @ 1 kHz @ 10 % distorzije. Oni stoje horizontalno. Centralni se nešto razlikuje; okrenut je vodoravno i nešto je jači, snage 69 W RMS, impedancije 8 Ω @ 1kHz @ 10% distorzije. Svi sateliti dolaze sa zaštitnom mrežicom, crne boje i lijepog atraktivnog izgleda. Mrežica je gusta te se pod dovoljnim osvjetljenje mogu vidjeti i membrane kroz mrežicu. Naravno, vrlo se jednostavno skida tako da će ljubitelji zvučnika moći uživati u pogledu na drivere. Naspram konkurenciji, ovi sateliti su veći, deblji i zaobljeni. Također imaju nožice koje se vrte po vertikali, a imaju i tvorničku pripremu za montažu na zid, a 2 rupe na nožicama koje to omogućavaju su obložene gumom koja smanjuje vibracije i eventualne štete nastale od šarafa. Mnogi su se žalili na to što su kablovi zasluženi sa spajanje satelita sa pojačalom aluminijski, no možete ih vrlo jednostavno zamjeniti bakrenima. Zvuk satelita je također odličan, no ponekad možete osjetiti manjak srednjih tonova, pogotovo kod većih glasnoća. No to možete riješiti dobrim podešavanjem equilaizera. Unutra se nalaze kvalitetni zvučnici od posebnih materijala koji će vam osigurati zvuk visoke kvalitete. Kvalitetna membrana je bijele boje sa metalnim šiljkom u sredini. Jednostavno, izgledaju snažno i opako.

Pojačalo
Unutar kutije subwoofera kriju se famozna snažna pojačala. Svaki zvučnik ima svoje pojačalo, tzv. linearna pojačala. Svi oni djele jedno snažno napajanje koje se sastoji od jednog toroidalnog transformatora i dva kondenzatora od 10 000 uF. Logitech se dobro potrudio oko napajanja. To nije česta pojava kod PC zvučnika. Pojačala su dovoljno snažna da pogone sve zvučnike bez problema, a hladi ih već spomenuti veliki pasivni crni hladnjak.

Control center
Logitech Z5500 Control CenterOvakav centar za kontrolu nećete moći vidjeti ni na jednom modelu zvučnika ovog ranga. Z 5500 ima lijepi, veliki i moderni centar sa integriranim LED displayem i dekoderom. Osim ekrana ističe se na prvi pogled i veliki digitalni potenciometar. Osim njega tu je još i 5 tipki: Input, Effect, Settings, Level i Mute. Control Centar vam, osim kontrole glasnoće, omogućava i odabir između 6 kanalnog zvuka, 2 kanalnog stereo zvuka, Dolby Digital PLII Movie te Dolby Digital Music moda. Tu je i odabir konekcije: analogna, optička ili coaxijalna. Tu je i zanimljiva funkcija testiranja zvučnika koja vam omogućava da, bez priključenog bilo kakvog izvora zvuka, testirate dali su svi vaši zvučnici ispravni. Tipka za pokretanje testa se nalazi na daljinskom upravljaču kojeg dobijete uz control centar. Daljinski upravljač je veoma koristan i praktičan jer se na njemu nalaze sve osnovne tipke koje su od gume i poprilično su čvrste. Neću izostavit ni to da dobijete 2 baterije u paketu. Jedina mu je mana to da se mora uperiti direktno u control center da bi imao punu efikasnost. Senzor se nalazi na vrhu centera. Na stražnjoj strani centra se nalaze, naravno, priključci i to 6 ulaza – 3.5 mm stereo jack (jedan je za prednje zvučnike, jedan za stražnje i jedan za centralni zvučnik i subwoofer – služi ako imate zvučnu karticu ili neki drugi uređaj sa 6 izlaza), optički ulaz, koaksijalni ulaz (digitalni ulazi) te prekidač za 6 kanalni zvuk. Ukoliko je odabran 2 CH stereo mod, u glavni stereo ulaz se pretvara ulaz za prednje satelite – zeleni.

Zaključak
Ovaj sistem je definitivno vrhunski u svojem rangu i zadovoljit će svakog. Nitko se nebi trebao postidjet ovakvog sustava kao PC sustava. Nemože se uspoređivati sa Hi-Fi sistemima no za svoju namjenu i više nego dobro obavlja posao. Dok u glazbi možete uživati u čistom kvalitetnom zvuku, dubokom, snažnom i čvrstom basu te jasnim visokim tonovima, gledanjem filma ćete pomisliti da se nalazite u kinu. Snagu ovog sustava nečemo ni komentirati; ima je i više no dovoljno za kućnu upotrebu. Što se tiće korištenja sa kompjuterom, i obične integrirane kartice će doro obavljati posao, no za punu snagu i optimalnu kvalitetu preporučam kupnju neke bolje (Audigy) kartice. Naveo sam brojne prednosti ovih zvučnika poput snažnog i kvalitetnog zvuka, atraktivnog designa, mogućnosti spajanja bilo gdje (PC, Konzole, DVD, TV, mobiteli…), lijepog i praktičnog controlera, daljinskog upravljača itd. Tu su samo dvije mane za koje možemo zažmiriti; nedostatak srednjih tonova pri visokim glasnoćama što se može riješiti sa dobro podešenim equilaizerima te potreba preciznosti sa korištenje daljinskog upravljača i control centra. Nekima će i cijena pripasti u kategoriju nedostataka no ja mislim da je cijena sasvim pristojna za ono što se dobije. Samo je pitanje dali vama treba takav zvuk i kvaliteta. Ovaj sistem trenutno stoji oko 2600 kn.

14 komentar to “Logitech Z 5500”

 1. Đeki Čen Says:

  uuuuuuuuuuuuuuu

 2. Denis Says:

  Predobra recenzija. Imam dva pitanja:
  1. Kabel koji ide iz centralne jedinice u subwoofer je koje duljine, te ukoliko je kraći od 3,5m dali ga je moguće produljiti?
  2. Kako spojiti laptop sa zvučnicima, bez da kupujem posebnu zvučnu karticu a da mi sviraju svi zvučnici (da li je to uopće izvedivo)?

 3. Randy Says:

  E neznam duljinu kabela… Recenziju sam pisao, ajmo reći, “na slijepo” inaće nemam te zvučnike.

  Naravno da možeš produžit.

  Može se na laptop, svakako. Preko stereo ulaza (2 CH)

 4. TeddyC Says:

  Duzina kabela te ne treba brinuti,jer posjedujem Z5450 i sateliti imaju dovoljno duzine za postaviti ih gdje hoces. Svakako preporuke na ovaj model.

 5. mate Says:

  TeddyC– Imaš Z 5450? Oni me baš zanimaju, reci jesi zadovoljan? Kako se ponašaju stražnji bežični zvučnici

 6. Frenkii Says:

  Sub je tolko jak da mi je od starog kompa NAPUKNUO CRT monitor!!!!!!!

 7. Frenkii Says:

  Sub je tolko jak da mi je na starom kompu(moja tzv. BassMachine) NAPUKNUO CRT monitor!!!!!!!!

 8. Randy Says:

  hmmm

 9. Filip Says:

  pitao bih samo dali su zvucnici dobri za boravak ..tj za spajanje na dvd-player .. da mi sluze kao kucno kino a ne kao samo pc zvucnici ???

 10. Randy Says:

  Pozdrav!

  Po meni su zvučnici i više no dobri za boravak. Naravno, nemožeš od njih očekivati neku kvalitetu kao što bi dali neki ekstra skupi sistemi, al s obzirom na cijenu, odrađivat će posao jako kvalitetno (puno bolje nego mnogo ovih danas jeftinih kućnih kina tipa Smart Vision, Smart Box, Quadro i ostalih stvari). Bolje od njih mogu svirati jedino sustavi sa zvučnicima gdje svaki zvučnik košta oko 1500 kn te odvojenim pojačalom koje još dođe par tisuća kuna.

  Što se spajanja tiće, ako ti treba za 5.1, oni imaju optički i digitalni ulaz te obične ulaze za svaki zvučnik zasebno, sve zavisi kakav DVD imaš (tj. koje on izlaze ima).

  A što se snage tiće, bit će i viška 😛

 11. Marko Says:

  pozdrav, zanima me dali je moguće spojiti Z 5500 na PC putem običnog audio jacka?? onaj zeleni, najobičniji u kojeg idu i slušalice?

  Unaprijed hvala!

 12. Randy Says:

  Pretpostavljam da može, napravljeni su za PC 🙂

  Možda eventualno ima odvojene ulaze, al onda ćeš s njima dobit kutijicu koja spaja sve u taj jedan stereo da možeš spojit na PC.

 13. Alen Says:

  Dali se mogu spojiti na drugo pojačalo?

 14. Randy Says:

  @Alen: pa mislim da nema potrebe to raditi, budući da imaju integrirano pojačalo. No ima par opcija ako baš hoćeš to uraditi:
  – svaki satelit se može odvojiti od subwoofera (jer imaju priključke) i spojiti na neko pojačalo, a ako hoćeš subwoofer spojit (tj koristit ga kao pasivnog), moraš ga rastaviti i izvući žice van.
  – možeš line output (znaći ne izlaz za zvučnike nego line output ili izlaz za slušalice) sa pojačala spojiti na ulaz zvučnika

  Pozdrav,
  Randy

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika