Oct 05

Detektor metala by FilipPredstavljamo vam pulse induction detektor metala (klik na sliku za povećanje), Filipov projekt, koji veoma dobro pronalazi metalne predmete. Dubina na kojoj nađe metalni predmet ovisi o veličini i položaju predmeta te vrsti materijala. Cijeli uređaj je Filip smjestio na štaku svoje bake; elektronika se nalazi u kutiji dok se zavojnica nalazi u kućištu napravljenom od šperploče. Sve zajedno veoma lijepo izgleda i praktično je. U nastavku možete pronaći više detalja o ovom detektoru metala, te sheme i video prilog koji prikazuje kako lijepo ovaj detektor radi.

Budući da veća zavojnica otkriva metal na većem području, dok manja ima veću dubinu, Filip je napravio dvije zavojnice (manja je promjera 12 cm a veća 24 cm) od žice promjera 0.5 – 0.65 mm duljine 16 m. Prekidačem odabire koju će zavojnicu koristiti tako da veću koristi za pronaći predmet a onda sa manjom preciznije određuje njegovu poziciju. Detektor zavojnicu ne detektira dok su njena 2 kraka odspojena pa se lako prekidačem odabire koja će se zavojnica koristiti.

Uređaj troši svega 0.13A a napaja se baterijom od 12V 1.2 Ah tako da je u potpunosti prijenosan i može raditi do 9 sati. U nastavku pogledajte shemu (kliknite na sliku kako biste ju povećali) i video prilog:

Shema metal detektora (klik za povećanje)(klikni na sliku za povećanje)

6 komentar to “Detektor metala”

 1. mile Says:

  mozetel mi poslati semu za ovaj detektor ili neku malo jednostavniju.hvala

 2. Randy Says:

  Pozdrav!

  Shemu imate gore, na onoj slici. Kliknite na nju kako biste ju povećali. Ukoliko nađem nešto jednostavnije, postavit ću na portal 🙂

 3. Dino Says:

  Lijepi pozdrav,

  imate li shemu samo indukcijskog davača (detektora), bez popratne elektronike poput zvučnika, i slično. Koji radi na naponu od 21V, dakle da se može priključiti na PLC?

  Unaprijed se zahvaljujem

 4. Randy Says:

  Pozdrav!

  Nažalost, nemam. Možda netko od posjetitelja bude imao… Probaj postaviti pitanje i na našem forumu 🙂

  Pozdrav,
  Randy

 5. Bojan Says:

  Pozdrav!
  Da li ti je za izradu zavojnice manjeg promera potrebno 16m zice debljine 0,5 i za izradu vece zavojnice 16m zice debljine 0,65? Da li na semama gde pise recimo R6 100 mislis na otpornik od 100 oma ili na na otpornik na 10 oma. I jos sedno pitanje kojim naponom napajas IC 4011? Mozes malo pojasniti kako podesavas detektor?

 6. Randy Says:

  Točno, obije žice su 16m, a razlikuju se debljina i promjer zavojnice…

  Uređaj ja nisam probao napraviti, ali i inaće ako na shemi nije označena jedinica ni nikakav prefiks, to je toliko oma (100 znaći 100 oma, a da je 100k, bilo bi 100 kilo oma) 😉

  Mislim da su na shemi ucrtani naponi, a ako nisu, 4011 se po datasheetu napaja sa 3 – 15V ako se ne varam…

  Budući da ga nisam isprobao, nebi ti znao bolje objasniti od ovoga šta piše. Sorry…

  Pozdrav,
  Randy

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika