Dec 18

SlušaliceČesto je slušanje televizije na miru nemoguće, ukoliko glasnoća televizora nekome smeta ili neko drugi vama smeta svojim blebetanjem. Slušalice su idealno riješenje za takvo nešto, al TV uređaji su uglavnom predaleko da bi žica stigla a i žica može nekome smetati. Stoga su infracrvene bežične slušalice pravo riješenje. Shema je u nastavku.

Projekt je jednostavan i jeftin. Odašiljač koristi tranzistorsko pojačalo kako bi pokretao dvije serijski spojene infracrvene LED diode. Signal prvo prolazi kroz izlazni transformator (naopačke spojen) koji se koristi kako bi pokupio audio signal sa televizora, a dva tranzistora taj signal pojačavaju. Odašiljač se napaja sa 9V (baterija ili adapter), a crvena LED dioda služi i kao zener dioda (0.65V) te kao indikator da je odašiljač uključen.

Što se prijamnika tiće, signal se prikuplja putem foto tranzistora te se pojačava na prva dva tranzistora, koja služe kao pojačalo audio signala. Treći tranzistor pojačava signal da bi bio dovoljan da pokreće slušalice. Kako biste dobili maksimalnu čistoću zvuka, koristite potenciometar VR2 i podesite. Prijamnik se također napaja sa 9V, a kako bi bio prijenosan, možete koristiti 9V bateriju.

Bez upotrebe bilo kakvih leća i optike, domet može biti do 9 metra. Usmjerite IR LED diode ravno na foto tranzistor kako bi dobili maksimalni domet. Domet može biti povećan korištenjem optike.

Shema prijamnika i predajnika za IR bežične slušalice

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika