Jan 12

ATX napajanje za kompjuterImate starih ATX napajanja od kompjutera? Želite ih iskoristiti? Od njih možete napraviti dobro, stabilizirano i dosta snažno napajanje a napone koji ćete dobiti su 3.3V, 5V i 12V. U nastavku možete pročitati kratak tutorijal kako iskoristiti ATX napajanje i pretvoriti ga u dobro napajanje vrlo jednostavno. Također vam u nastavku donosimo raspored boja na glavnom konektoru ukoliko vam zatreba.

Za početak, trebate znati da se napajanje pokreće preko matične ploče. Budući da ga koristite izvan kompjutera, neće vam raditi ako ga samo ukopčate. Uzmite najveći konektor napajanja (koji ide na matičnu ploču) i pronađite zelenu žicu. Nju kratkospojite sa masom (bilo kojom crnom žicom). Zatim će se napajanje pokrenuti. Na žutim žicama ćete dobiti 12V, na crvenim 5V a na narančastim 3.3V. Sad još ostane da uklonite sve te konektore i postavite banana priključke ili nešto slično na samo kućište, da postavite nekakav prekidač na ulaz 220V, ako ga napajanje već nema, i eventualno nekakvu tinjalicu ili LED-icu i dobili ste odlično i snažno napajanje. U nastavku donosimo raspored žica na konektoru:
Raspored pinova na ATX napajanju

48 komentar to “ATX (PC) napajanje kao kućno napajanje”

 1. Daniel Says:

  Ko god da je ovo napisao svaka mu cast.B R A V O

 2. Randy Says:

  Jesam li nešto fulao u tekstu ili ti je koristio? x)

  Uskoro ću pisati i o napajanjima od printera/LCD monitora i sličnom.

 3. brna Says:

  a cuo sa da od napajanja za komp moze da se napravi i pojacalo za muziku..jeli to moguce??

 4. Randy Says:

  Ne… Od tog napajanja možeš napraviti samo napajanje za pojačalo, tj. koristit ga za napajati pojačalo

 5. brna Says:

  axam…a meni je prof elektronike objasnio kako ja mogu da od napajanja za komp i onog malog pojacala iz kompjuterskih zvucnika da napravim jace pojacalo…tako sto cu crnu i zelenu da kratko spoji na napajanje a ono malo napajanje iz zvucnika za komp makne i maknem zvucnike (te od kompa) stavim jace i onamo gdje mi je dolazilo ono malo napajanje od zvucnika prikacim ovo od kopa i dobicu zvek pojacalo……jeli me slagao???

 6. Randy Says:

  To je istina jer ta pojačala općenito imaju slaba napajanja. Malo bi glasnije svirala, al opet su to uglavnom slaba pojačala. Ovo napajanje može jače.

  Npr. ja ganjam Kenwoodov autoradio s njime

 7. brna Says:

  e xvala puno….samo jos jedno pitanje tj dva 🙂 napon od 12 v je izmedju plave zice i mase?? i drugo koliko je onda wati onda to pojacalo kad ga napravim??

 8. Randy Says:

  Np, slobodno pitaj… Mozes se i pridruziti nasem forumu 🙂

  Ne, ne plava… pise u tekstu:

  “Na žutim žicama ćete dobiti 12V, na crvenim 5V a na narančastim 3.3V.”

  Znaći, masa je uvijek crna žica, a ako oćeš 12V, onda između žute i crne.

  A za snagu, to su neke male, ovisi na koje PC zvučnike misliš

 9. brna Says:

  ne mene interesuje kad prikljucim napajanje od kompa koliko onda vati dobijem?

 10. Randy Says:

  Ma snaga ti ovisi o pojačalu… Svako pojačalo ima svoju snagu, ali treba i dobro napajanje da bi dao svu svoju snagu.

  Ako staviš to napajanje na pojačalo PC zvučnika, možeš izvući maksimum od njega. Pazi da ti ne pregori. Neki rade na 9V.

 11. brna Says:

  axam ok….

 12. Dado Says:

  Svaka čast majstore..
  Evo ispred mene na stolu napajanje i kenwood auto radio, sad se ja mozgam oko ovog konektora s pc napajanja…. more žica, kad naletim na ovu str. jebeno.. Svaka čast

  Sad me zanima da li će izdržat napajanje pošto sam maloprije na nekoj str pročitao da taj kenwoodov kazić vuče 10 ampera, a ovo pc napajanje daje 6A.
  Sad me također zanima da li kazić vuče konstantno tih 10 ampera ili kad je maksimalno operećen, znači nafrljen do jaja, s max dozvoljenim jakim zvučnicima..
  Još nešto, 12 volti (žuta) može dati 6A, sad me zanima da li je tih 6A maximalna struja koju može dati napajanje ili maximalna struja po jednom žutom izvodu? Kužite?
  Npr. ako mi treba 12V 12A da li smijem spojit dvije žute kao jednu?

  Inače..
  Kemijam sljedeće..

  Imam dost solidne zvučnike od mini linije koje brijem spojit na Kenwoodov kazić koji ima aux in pa preko njega slušat ziku sa laptopa i općenito ziku, jer kazić je čist solidan a i zvučnici su čist ok.. Jedino me brine da li će napajanje izdržat.

  Hvala!

 13. Randy Says:

  Ovako, u napajanju su ti sve žice spojene zajedno, znaći spajanjem više žutih nećeš ništa dobiti. Ali za svaki slučaj, mogo bi provjeriti unimetrom ako imaš (omski izmjeri između pojedinih žutih dali su spojene skupa). Sva napajanja koja sam ja otvarao su tako imala pa mislim da imaju svi tako.

  10A je nekakva maksimalna struja koji će radio povući pri maksimalnoj snazi, s upaljenim kazetofonom i maksimalnim zvučnicima. Vjerojatno ti je i osigurač od 10A.

  Što se snage tiće, treba isprobat. Sve te snage kod PC napajanja su upitne, al znaju biti dosta jaki. Npr. ja imam isto Kenwodov kazić (4×45 W) i na njega sam bio prikačio 4 auto zvučnika (Pioneer, 13 cm – 25W nominalne snage, 120 W muzičke snage), stavio kazetu (motor kazetofona dosta vuče) i navio dosta glasno. Zvučnici samo što nisu izletjeli (i to 4 komada, dosta snažni). Al tek je tu počeo gubiti polako snagu napajanje (počeo je žmigati LCD i napajanje od radija i pri jačem basu bi se na sekundu ugasio). Tad sam mjerio struju koju je vukao radio, i bilo je do 2.5A (iako na mom napajanju piše 16A??). Svašta sam se raspitivao i svi su govorili da ATX može bez problema ganjat autoradio. Kad sam to napajanje stavio u komp, nije radilo pa je ispalo da je napajanje bilo u kvaru…

  Ideja ti je dobra 🙂 Ja sam u jednu kartonsku kutiju (xD, moram nabavit dasku) stavio dva ona Pioneer zvučnika i taj Kenwood (imam 2 takva radija, treći sam ugradio djedu u auto a sve ih dobio besplatno, sa auto servisa). Kutiju sam svu poljepio iznutra i doslovno natrpao onom spužvom koja se stavlja u zvučne kutije. To napajam sa jednim napajanjem od starog LCD monitora koji je crknuo (12V, 3.3A je napajanje) i lupa bez problema. Ima kazetofon i tuner, a kad oću slušat MP3 ili sa laptopa, imam onu kazetu koja ima 3.5mm ulaz i emitira na glavu kazetofona. To koristim kad negdje idemo vani, kod nekog u konobu i dosta glasno lupa ta kartonska kutija a i bas je dobar (sve zahvaljujući dobrim zvučnicima i spužvi).

 14. Dado Says:

  Da imaš pravo, sve su povezane.. Trebao sam se odmah tog sjetit.
  Da, osigurač je 10A.
  Ali događa mi se nešt čudno….
  Bum se sutra malo pozabavio tim pa se javim.
  Jel ima kakav osigurač u napajanju?
  Koji model Kenwooda imaš?

 15. Dado Says:

  Malo mi je sumnjiv otpor od 260 oma između +12 i mase. zar nebi on trebo bit reda k oma?

 16. Randy Says:

  Ima osigurač u napajanju, uvijek ima… I to više od jednog, ako se ne varam… Mada može ovisiti o modelu al vjerujem da svi imaju.

  Ja imam Kenwood KRC-17 (http://www.auto-alarmy.com.pl/pliki/Image/radia/alarmy_kenwood_krc17a.gif )… Dobar je radio; ima odličan tuner (dobro lovi postaje, dosta mogućnosti, RDS), sviđa mi se ekran, pojačalo je poprilično snažno i ima lijep i čist zvuk, equilaizere (gotove, ili ručno). Usput ima i audio output.

  Dobio 3 od frenda (čiji je stari radio u Hyundai servisu), 2 sa crvenim osvjetljenjem i 1 sa zelenim. Jedan sam stavio kod djeda u auto koji je sada prodan a dva mi ostadoše…

 17. Randy Says:

  PS, evo doso sam kod kuće i tvoja ideja me potaknula na jedan eksperiment… Dosad sam u sobi koristio jednu liniju na koju sam spojio dvije starije Hi-Fi dvostistemske kutije (bas od 16 cm + visokotonac) i paralelno sa zvučnicima attenuator i preko njega aktivni subwoofer.

  Liniju sam eliminirao i spojio Kenwooda. Kako se lijepo čuje na zvučnicima. Budući da mi kazić ima audio out, spojio sam na to subwoofer, ali mi nešto ne valja sub i neće se čuti (već par dana mi šteka, malo se čuje malo ne).

  Al je dosta glasno ovo pojačalo od Kenwooda. Trenutno mi je pojačano na 18 od 35 i starci već šizde 🙂 Razmišljao sam da bi našao nekakvu malenu kutiju (stari receiver od satelita ili slično) i ugradio ga unutra zajedno sa napajanjem. Čak, ako bi bilo izvedivo, dobro bi bilo kad bi stražnje i prednje izlaze nekako spojio u bridge da dobijem dva izlaza ali dvostruko snažnija. A još bolja bi bila kombinacija s prekidačem. Imam jedan radio koji se može spajati u 4x11W ili 2x22W (kombinacije sa žicama). Bilo bi super kad bi ovaj to mogao.

 18. Dado Says:

  nemam sad vremena, imam neke ispite, rješavam zaostatke i tak.Sutra treći dan za redom ispit, al kad ulovim vremena bum ti opisao ideju za kućište.. Brijem da je ideja ok.. treba ju još razradit

  E a kaj su siva i ljubičasta?

 19. Randy Says:

  Ma imam i ja ispite non-stop… Ovaj tjedan, 5 ispita (svaki dan jedan) samo što sam si ja odvojio vrijeme za školu i slobodno vrijeme i NIKAD ih ne mješam… Ako ne stignem naučiti, jebiga 😀 radno vrijeme kad mi završi, odo ja na PC 🙂

  Danas imam elektrotehniku pa ćemo probat iskemijat neku drvenu kutiju za zvučnike i radio 🙂 A drugi Kenwood ću stavit si u sobu jer se čuje puno bolje od linije 🙂

 20. Dado Says:

  kod mene je malo kompliciranija situacija..
  Trenutno me muči to kaj sam si na razbijenu bocu prerezo tetivu na desnoj šaci, i to onu kaj pokreće kažiprst, tak da još minimalno mjesec dana ništ od olovke, miša, lemilice, bušilice, cvikcangi, i raznih drugih dragih mi alata.
  Ali čim to zacijeli bacam se na posao…
  Javim se za razmjenu ideja i savjeta..
  Pozdrav! Uživajte

 21. Randy Says:

  Auch… gadno! A ništa, nek ti se ruka oporavi što prije 🙂

  Ja ću danas dovršiti kutiju…

  PS: možeš se registrirati i na forum, tamo ćemo lakše komunicirati, ili dodati me na MSN

 22. Dino Says:

  Care
  napravija si mi uštedu od 250kn, hvala ti.
  Trebalo mi je napajanje za radio stanicu i ovo ATX napajane mi je i više nego dobro.
  Samo kad bi još našao neko plastično kučište (nema u Chipoteci tako velikih) da ga lipo unutra stavim i ka tvorničko.
  Svaka čast!

 23. Randy Says:

  Eto, drago mi je da netko ima i koristi od mojih web stranica 🙂

 24. Dino Says:

  Da li možda znaš, meni na kučištu od ATX napajanja piše da 12V ide 15A (šta mi i više nego odgovara inače 300W je cijelo napajanje) je li treba staviti neki teret (žaruljicu ili sl.) na 5V (onaj kabel za HDD) da bi izvukao cijelih 15A ili ne.

  Pozdrav

 25. Randy Says:

  Mislim da ne… Iskreno, neznam. Za to još nisam čuo. Inaće su ATX dosta snažna, ali dali baš može 15A isporučit je upitno…

 26. Dino Says:

  Čuj na kučištu napajanja piše 12V 15A, i meni je to malo puno ma da je i 10A dosta mi je.
  Opet u drugu ruku zašto bi pisali da je 15A na 12V?
  Pozdrav

 27. Randy Says:

  Nikad ne vjeruj onome što piše 🙂

  Ja sam se osobno naučio da ne vjerujem ništa dok sam osobno ne probam… Iako kažu da isporučuju ATX-ovi puno…. Ja sam jedan ATX na kojem je pisalo 12V 16A spojio na autoradio, stavio ampermetar i navinuo glasnoću… Počeo je gubit snagu na 2.5A… Al kasnije se ispostavilo da taj ATX nije bio baš ispravan…

  Al eto, danas ono malo napajanje od LCD ekrana stavio na autoradio, navinuo do daske zvučnike, a nije gubio snagu (piše na njemu 12V, 3.5 A i stvarno ih da).

 28. Dino Says:

  Imaš li možda shemu trebao bi napraviti ispravljač 13,8V i neki 3-5A.
  Pozdrav

 29. Randy Says:

  Možeš modificirati ATX napajanje od kompjutera da dobiješ taj napon, možeš nešto raditi (npr. ovo: http://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html) a uskoro ću objaviti i shemu i projekt stabiliziranog napajanja od 1.2 do 30 V, do 5 A, kojeg je poslao jedan posjetitelj.

  Za što ti treba, konkretno?

 30. Dino Says:

  Bilo bi mi najlakše modificirati postoječe napajanje. Treba mi 13,8V i više od 3A (šta više to bolje), gledao sam link šta si mi poslao ali nema linka.
  To mi je za napajanje radio stanice, znači 13,8V i više od 3A pa koliko može više.
  Hvala na pomoći.
  Pozdrav

 31. Randy Says:

  Pogledaj onda ovdje: http://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&q=13.8+v+15+a+from+a+pc+power+supply&meta=&aq=0&aqi=g1&aql=&oq=13.8&gs_rfai=

  za modifikaciju PC napajanja

 32. Dino Says:

  Izgleda mi dosta komplicirano, imaš li možda neko jednostavnije, dosta je opširno pa je teško za pratiti.

 33. Dino Says:

  Dosta je teško za pratiti, izgleda komplicirano. Imaš li nešto jednostavnije rješenje.

  Pozdrav

 34. Randy Says:

  Bio sam našao jedan dobar članak o tome ali više neznam gdje pa sam ti stoga dao link na google pretragu… Ako imaš staro napajanje kojega ti nije žao, mogao bi se igrati ali ako ti je komplicirano, možeš i sam raditi iznova.

  Probaj neku drugu stranicu otvoriti možda ima jednostavnije.

 35. Dino Says:

  Imam jedno napajanje extra s kojim bi eksperimentirao, međutim nisam našao nigdje nešto tima, zamjeni to i to s tim i tim. Ako tako nešto imaš puno bi mi pomogao.

  Pozdrav

 36. Randy Says:

  Napajanje za kompjuter ili?

 37. VOJIN Says:

  Prijatelji , a da li se može od PC napajanja napraviti PIROGRAF

 38. Randy Says:

  Nisam baš upoznat sa time kako točno radi, al mislim da radi nešto kao i lemilica… A gle, ukoliko imaš grijač na 12V, možeš ga napajat sa PC napajanjem

 39. Juraj Says:

  Pitanjce… probao sam isto i radi sve samo meni piše na napajanju da daje na +12 14A a meni bi trebalo više. Da li smijem spojiti recimo +5V i +3.3v pa da mi daju približnu struju koja mi treba ali opet veću amperažu… hvala

 40. Randy Says:

  Nisam siguran, al mislim da više od toga nemožeš dobiti. Postoje jedino neke prepravke koje možeš napraviti, to sam negdje čitao, pa iskoristiš 5V koji daje jaču struju, da bi dobio 13.6V.

  A za što ti treba tolko struje? 14A dobiti iz PC napajanja, ako uspije dati, je prilično dobro 🙂

 41. ryde Says:

  da li PC napajanje mogu iskoristiti za punjač akomulatora?
  LP

 42. rdmer Says:

  pozdrav! da li PC napajanje mogu iskoristit za punjač akomulatora?

 43. Davor Says:

  Pozdrav htio bih dodati da se može od tog napajanja napraviti puno više kombinacija nego što si ti napisao randy,
  maximalno možeš dobiti ~24v kad spojiš -12 i +12(plavu i žutu)
  i možeš dobiti još puno kombinacija ako kombiniraš negativne napone sa pozitivnim,ali onda gubiš na amperaži
  ako spajaš pozitivne napone,dobijaš njihovu razliku npr +5 i +12 nećeš dobit 17 nego 7,a ako spajaš pozitivne sa negativnim imaš njihov zbroj kao što sam naveo -12 +12 = ~ 24v

 44. Leo Says:

  znali netko gdje ima shema od +5 i -5 volti

 45. valter Says:

  Bio neki članak u BUGU,negdje pred kraj godine.Inače hvala na ovome gore

 46. Randy Says:

  @ryde i @rdmer: možeš al moraš postaviti neki otpornik da ograniči struju… tako i ja punim, to je najjednostavnije punjenje, no preporučujem izradu ovoga:

  http://www.crotehnika.com/punjac-akumulatora/

  @davor: hvala na informacijama 🙂 Iskreno, nisam još pokušavao te kombinacije…

  @leo: postoje dvije mogućnosti: da imaš trafo sa dva izlaza po 5 V, ili da od 10V stvoriš +/-5V… Stabilizatori koje moraš koristiti su 7805 i 7905

  @valter: np

 47. Dejan Says:

  Bravo dečko. Upravo mi je ovakav neki sajt trebao. Crkla mi je baterija na aku bušilici (Skil, 12V, 1.2Ah). Probao sam je napajanjem od starog HP štampača 18V, 1.1Ah, i radi mada mora postepeno da se ubrzava (a i čuo sam da ne bi trebalo da bude jače napajanje od tih 12V). A onda sam se setio da imam staro napajanje i proguglao!!! I našao ovo objašnjenje! SUPER!

 48. Randy Says:

  Postepeno se ubrzavala jer napajanje vjerojatno nije moglo da da tako naglo veliku struju koliko i baterija…

  Probaj sa ATX napajanjem, drago mi je da ti je site pomogao 🙂

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika