Jun 03

TDA7294 dobar je čip za samogradnju. Od njega se može napraviti kvalitetno i snažno pojačalo. Može poslužiti kao neko stereo pojačalo (treba se dvaput napravit jer je jedan čip mono), može poslužit kao pojačalo u aktivnoj kutiji, ili kao pojačalo za neki subwoofer (jedan ili dvoje u mosnom spoju), a može se naći i kao pojačalo u nekim top-class televizorima.

Njegove su odlike da može izdržat visoke napone; do 100V simetrično (±50V), a preporučljivo je na nekih 80V (±40V), može dati i do 100W muzičke snage na 8Ω zvučniku (70W RMS), ili do 200W muzičke snage na 4Ω zvučniku (140W RMS), ima Stand-By i Mute funkcije, bez pucketanja kod paljenja, mala distorzija i šumovi te sam čip ima zaštitu od kratkog spoja i pregrijavanja. 

TDA 7294 - shema pojačala

(klikni za povećanje) 

* R6 i C10 predstavljaju tzv. Boucherotovu čeliju, koja nije nužna za normalan rad pojačala, jedino je preporučljiva u naponima ispod ±25V. Ona spriječava cviljenje u visokotoncima pri visokim glasnoćama (što se čuje ako se stoji blizu tog visokotonca). 

Napomena: Nužno je dobro hlađenje zbog jakog grijanja pri visokim naponima i jakom glasnoćom! 

Više informacija o čipu te izradi pojačala (mosni spoj itd.) možete pronaći u PDF dokumentu: TDA 7294 (datasheet)

Ja sam se odlučio za kreiranje tog pojačala (naravno dva komada za stereo izvedbu) kojeg bi ugradio u moj mikser koji radim. Zasad sam dovršio jedan kanal i mogu reći da se odlično čuje (iako bez pretpojačala i onako “balkanski” spojeno, sa slabim kondenzatorima nije davao neku punu snagu, ali dosta da malo prodrma zidove), ali se jako grije i stoga preporučujem velike rebraste i kvalitetne hladnjake (sa silikonskom pastom između čipa i hladnjaka za bolji odvod temperature) i po mogućnosti (ukoliko su vam naponi veći od ±40V te mislite slušati na jakim zvučnicima pod visokim glasnoćama) neki ventilator (recimo od ATX napajanja za PC ili od procesora). Moj će raditi na nekih ±45V 200W (sa toroidalnim transformatorima), a u napajanju će biti kondenzatori ukupnog kapaciteta 25 000 uF.  

Pojačalo je i jednostavno za samogradnju zbog malog broja dijelova i jednostavnosti same sheme. Dijelovi također nisu skupi (TDA 7294 u Chipoteki dođe oko 30 kn). 

Ukoliko imate problema, pitanja, nejasnoća ili prijedloga, posjetite naš Forum

Pusti komentar

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.

O nama
Cro Tehnika predstavlja mjesto na kojem možete pronaći razne tehno vijesti i novosti a isto tako je to mjesto namjenjeno svim ljubiteljima tehnike, koji ovdje mogu pronaći sheme, projekte, video isječke, tutoriale, korisne alate i još mnogo toga.
Statistika